Save money and have fun doing things yourself

Written by 12:00 f m Hälsa

Förbättra ditt kolesterol med livsstilsförändringar

Högt kolesterol är en riskfaktor för hjärtsjukdomar och hjärtinfarkter, men du kan göra livsstilsförändringar för att förbättra ditt kolesterol istället för att förlita dig enbart på mediciner.

Med hjälp av ett fåtal förändringar i din nuvarande livsstil så kan du sänka kolesterolvärdet en hel del! Här nedan kan du ta del av några saker du kan ändra på i ditt liv.

Justera din kost

En sund kost är nyckeln till att sänka ditt kolesterol. Börja med att inkludera hjärtvänliga livsmedel i din diet och minska intaget av mättade fetter som finns i rött kött och fullfeta mejeriprodukter. Eliminera också transfetter och öka konsumtionen av mat som är rik på omega-3-fettsyror. Lägg till mer lösliga fibrer i din kost för att hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna.

Regelbunden träning

Fysisk aktivitet är ett kraftfullt verktyg för att förbättra kolesterolet. Träna de flesta dagarna i veckan och öka din fysiska aktivitet successivt. Måttlig träning kan öka nivåerna av högdensitetslipoproteinkolesterol (HDL), det ”goda” kolesterolet, och hjälpa dig att kontrollera din vikt, vilket i sin tur kan sänka kolesterolvärdet.

Sluta röka

Att sluta röka är ett av de bästa besluten du kan ta för att förbättra din hälsa och ditt kolesterol. Fördelarna börjar snabbt och inkluderar en snabb återhämtning av blodtryck och hjärtfrekvens inom bara 20 minuter. Inom ett år minskar din risk för hjärtsjukdom betydligt.

Alkohol i måttlig mängd

Måttlig alkoholkonsumtion kan öka nivåerna av HDL-kolesterol, men det är viktigt att komma ihåg att alkohol inte rekommenderas för alla och överdriven konsumtion kan vara skadlig. Om du väljer att dricka, gör det med måtta.

Ta hjälp av läkare eller dietist

Att ta kontroll över ditt kolesterol genom livsstilsförändringar är ett kraftfullt sätt att minska din risk för hjärtsjukdomar. Ta gärna kontakt med en läkare eller dietist som kan hjälpa dig att utforma en anpassad plan för att förbättra ditt kolesterol och din övergripande hälsa.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Close